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Introduction.  The following "frequently asked questions" have been developed to help community foundations address the extent to which community foundations may support cemeteries through establishing funds and making grant distributions to such organizations.  These questions and answers are meant to serve as informal guidance only. 
Circular 230 Notice.  Federal Treasury Regulations require us to follow very specific and time-consuming procedures in providing a formal written opinion that a taxpayer may use to avoid tax penalties.  Although these questions and answers provide analysis regarding legal and tax issues associated with grantmaking activities involving cemeteries, they were not prepared to be such a formal written opinion and are not intended or written, and cannot be used for the purpose of avoiding penalties under the Internal Revenue Code of 1986, as amended (the "Code").
Frequently Asked Questions and Answers

	
	QUESTION
	ANSWER

	Government units and Code section 501(c)(3) organizations that conduct cemetery activities
	To what extent may community foundations establish funds and make grants for the benefit of government units, churches, and other Code section 501(c)(3) organizations that conduct cemetery activities? 
	If a cemetery is exempt as a Code section 501(c)(3) public charity (likely either a “church” described in Code section 170(b)(1)(A)(i) or a “government unit” described in Code section 170(b)(1)(A)(v)), a community foundation may generally establish: (i) a general purpose fund to support activities at these cemeteries; and (ii) make general purpose grants to support these organizations.  Because the purposes and activities of Code section 501(c)(3) organizations are limited to those in furtherance of the organization’s exempt status, funds distributed to these organizations must be used for charitable and educational purposes. 

	Code section 501(c)(13) cemetery companies
	What types of funds may a community foundation establish for the benefit of Code section 501(c)(13) organizations?
	Code section 501(c)(13) cemetery companies are not restricted to conducting the same charitable activities as Code section 501(c)(3) organizations.  Accordingly, it is not advisable for a community foundation to establish a general purpose fund that would support the general purposes of Code section 501(c)(13) cemeteries. Nonetheless, a community foundation may establish a field of interest fund which exclusively supports the charitable (but not the non-charitable) activities of Code section 501(c)(13) cemeteries.  
  

	
	What cemetery activities constitute permissible charitable and educational activities? 
	A field of interest fund established for the benefit of a Code section 501(c)(13) cemetery (or multiple cemeteries) should be restricted to funding the following activities that benefit the general public and are considered charitable and educational for purposes of Code section 501(c)(3) (the “Charitable Activities”):
i. Providing an educational benefit to the general public and promoting an appreciation for community history by maintaining, repairing, and restoring monuments, headstones, and grave markers of historical or architectural significance to the community; 

ii. Combatting community deterioration by preserving, beautifying, and maintaining abandoned or deteriorating graves of deceased persons and cemeteries, generally, focusing on areas open to the public or the public’s view and for the care and replacement of trees, flowers, shrubbery, and lawns, including removal and replacement of diseased trees; or 
iii. Lessening the burdens of governing by maintaining semi-public areas where maintenance would otherwise be the responsibility of the government or municipality.
A sample field of interest fund agreement that complies with these limitations is attached hereto. 

	
	Under what circumstances may community foundations make grants to Code section 501(c)(13) cemetery companies from the field of interest funds described above? 
	Community foundations may make grants from field of interest funds to Code section 501(c)(13) cemetery companies exclusively for the “Charitable Activities” identified above.  In this regard, a community foundation should take the following steps with respect to such grant awards: 
1. Ask the Code section 501(c)(13) cemetery company to complete and return a Grant Application (including a copy of its 501(c)(13) IRS Determination Letter); 

2. Enter into a Grant Agreement with the Code section 501(c)(13) cemetery company that explicitly limits the use of the grant funds to the Charitable Activities, and ensures compliance with these limitations.  A sample Grant Application is attached hereto.  

3. Monitor the use of grant funds, including requiring the grantee to provide a final report documenting the use of the grant funds for the Charitable Activities (a sample final report is included with the sample Grant Agreement).  

	Family plots and private cemeteries
	May a community foundation establish a fund or otherwise make grants for the benefit of family plots and cemeteries?
	Generally, a community foundation may not establish a fund for the benefit of (or make distributions in support of) family plots or private cemeteries.  As noted above, grants may be made to Code section 501(c)(13) cemetery companies when there are limitations to ensure that the funds will be used for charitable and educational purposes.  In this regard, each of the three Charitable Activities described above involves a benefit to the general public.  By contrast, funds and grants for the benefit of a family plot or a private cemetery do not result in a benefit to the general public, but instead likely result in impermissible private benefit. 

	Perpetual care funds
	May a community foundation manage a cemetery’s perpetual care fund?  
	A cemetery may ask a community foundation to manage a “perpetual care fund” on its behalf.  We advise against community foundations assuming a role in managing perpetual care funds because the Indiana Code imposes technical requirements and penalties associated with such management that are likely beyond the scope of a community foundation’s activities.  Moreover, these funds exist in perpetuity, and it is unlikely that a community foundation would want to be in a position of such responsibility indefinitely. 
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